• Ε.Κ.Ι.Θ.Π.

Sponsoring και ιστιοπλοΐα, μια σχέση πολλά υποσχόμενη


Το sponsoring στην Ελλάδα, και ειδικά στην ιστιοπλοΐα που θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας άθλημα, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Φυσικά σε αυτό τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική κρίση. Έτσι, πολλές μεγάλες εταιρείες που αναγκάστηκαν να προβούν σε περικοπές εξόδων, προτίμησαν να υποστηρίξουν άλλες δράσεις από τον αθλητισμό.


Κι εδώ υπάρχει η πρώτη διαστρέβλωση του sponsoring.


Sponsoring δεν σημαίνει φιλανθρωπία. Το sponsoring, ή χορηγία όπως λέγεται στη γλώσσα μας, αφορά καθαρά μία εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο μέρη. Γι' αυτόν που θα υποστηρίξει οικονομικά μία δράση, ένα αθλητικό event ή έναν αθλητή υπάρχουν οφέλη, υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ανταποδοτικότητα.


Η εύκολη λύση για αυτόν που θα πάρει την απόφαση να 'ρίξει χρήμα' σε μία αθλητική δραστηριότητα είναι να αναζητήσει κάτι που ήδη έχει ένα κοινό, όπως είναι για παράδειγμα το ποδόσφαιρο.


Το δύσκολο είναι να αναζητήσεις εκείνο το παρθένο πεδίο που θα σου δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσεις κάτι νέο, κάτι μοναδικό, κάτι που θα σε κάνει πραγματικά να ξεχωρίσεις.


Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης προσφέρει αυτή την ευκαιρία και μάλιστα στα σημαντικά plus που έχει είναι ότι πρόκειται για ένα καθαρό άθλημα. Εδώ δεν θα βρείς 'στημένα' παιχνίδια και σίγουρα δεν θα βρείς ούτε ντοπαρισμένους αθλητές. Σίγουρα, λοιπόν, υποστηρίζει όλα τα αθλητικά ιδεώδη.


Είναι ένα άθλημα με υψηλή αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους με μία αρκετά υψηλή επιφάνεια, ενώ η ίδια του η ανάπτυξη συνεπάγεται εξέλιξη και σε κάθε άλλο κλάδο που υποστηρίζεται απ' αυτήν.


Στο εξωτερικό η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης έχει καταφέρει να κερδίσει συμβόλαια μεγάλης χρονικής διάρκειας και υψηλής οικονομικής αξίας και σε πολλές περιπτώσεις έχει αναδειχθεί σε έναν χώρο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών που την υποστηρίζουν: τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες τεχνολογίας, αεροπορικές, φαρμακοβιομηχανίες, ακόμα και εταιρείες τροφίμων έχουν μπεί για τα καλά στον στίβο.


Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκτέλεση ωραίων διοργανώσεων σε όλα τα επίπεδα που προσεγγίζουν μία μεγαλύτερη μερίδα κόσμου, που δημιουργούν ένα community γύρω από το άθλημα, αλλά και το ίδιο το brand της εταιρείας.


Τα καλά νέα


Τα καλά νέα για όποιον επιλέξει την ιστιοπλοΐα ως μέσο για να αναδείξει και να προβάλει την εταιρική του ταυτότητα είναι ότι στην Ελλάδα η ιστιοπλοΐα είναι ακόμα φτηνή ενώ υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές διοργανώσεις που μαζεύουν μεγάλη συμμετοχή.


Το να βρείς, λοιπόν, και να επιλέξεις έναν τέτοιον αγώνα, να τον υποστηρίξεις πλαισιώνοντάς τον με events και happenings, πριν, κατά διάρκεια, αλλά και μετά αναμφίβολα θα φέρει οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους.


Αν μη τί άλλο θα δημιουργήσει την είδηση, το logo της εταιρείας θα γίνει 'viral' και μάλιστα σε ένα νέο κοινό πολλά υποσχόμενο για το μέλλον όπως φαίνεται από το ηλικιακό εύρος των πληρωμάτων.


Το brand θα πάρει και πάλι ζωή: διαφημιστικά boards, σημαίες, activities σχεδιασμένα να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό, να δημιουργήσουν κινητικότητα και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της μίας εταιρείας είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους θα το επιτύχει αυτό.


Και φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει από μόνο του ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου κοινού στο άθλημα και άρα ισχυρότερο loyalty στο brand του χορηγού.


Οι δυνατότητες είναι πραγματικά τεράστιες και εξαρτάται από το όραμα που έχει κάποιος ώστε να επενδύσει σε κάτι τόσο φρέσκο και δυναμικό όσο η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης, ένα άθλημα που σε διεθνές επίπεδο κεντρίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο.


0 προβολές
Ε.Κ.Ι.Θ.Π.

Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας & Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Email: ekithp@gmail.com

Τηλ.: +30 6934 500 102

Α.Φ.Μ.: 997034087

Δ.Ο.Υ.: Γαλατσίου

Μέλος του

Υπό την αιγίδα

© 2019 by Ε.Κ.Ι.Θ.Π.