• Ε.Κ.Ι.Θ.Π.

Σημαία #gopafree

Ενημερώθηκε: Ιουν 24Tο Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος και η Cigaret Cycle, εταιρεία ανακύκλωσης υπολειμμάτων καπνού,ενώνουν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν το καινοτόμο πρόγραμμα #gopafree flag.

Όλοι σιχαινόμαστε να βρίσκουμε πεταμένες γόπες στις παραλίες μας, λίγοι όμως γνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που κρύβουν. Κι αυτό γιατί το φίλτρο, όχι μόνο είναι φτιαγμένο από πλαστικό, αλλά περιέχει πλειάδα χημικών ουσιών βλαβερών για το περιβάλλον καθιστώντας τη διαχείριση των αποτσίγαρων απολύτως αναγκαία.

Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδόσει ήδη από την περσινή χρονιά σχετική οδηγία καλώντας τις χώρες-μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία μία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τί είναι το #gopafree flag

Το #gopafree flag είναι ένα σύμβολο πιστοποίησης εναρμόνισης με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τη διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης και πιο συγκεκριμένα των αποτσίγαρων που πλέον θα ανακυκλώνονται και η ύλη τους θα επαναχρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλων προϊόντων όπως λίπασμα από το χάρτινο μέρος του τσιγάρου, αλλά και βιομηχανικό πλαστικό από το φίλτρο.

Το πρόγραμμα #gopafree δεν στοχεύει απλώς στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από το περιβάλλον αφού το να καταλήξουν στα σκουπίδια δεν θα είχε καμμία διαφορά. Η καινοτομία του #gopafree έγκειται στην ειδική επεξεργασία ανακύκλωσης των αποτσίγαρων προσφέροντας έτσι μία βιώσιμη λύση, αλλά και ένα βήμα στη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ή αλλιώς 3.500 τόνοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αναλογικά με τον πληθυσμό. Το 40% αυτών καταλήγει στις θάλασσες με τεράστιες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία.


Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να δείτε τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα επισκεφτείτε τη σελίδα Σημαία #gopafree

22 προβολές
Ε.Κ.Ι.Θ.Π.

Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας & Θαλασσίου Περιβάλλοντος

Email: ekithp@gmail.com

Τηλ.: +30 6934 500 102

Α.Φ.Μ.: 997034087

Δ.Ο.Υ.: Γαλατσίου

Μέλος του

Υπό την αιγίδα

© 2019 by Ε.Κ.Ι.Θ.Π.